…you have infinite potential.

Jeg har nettopp lest The Graveyard Book av Neil Gaiman, og ble inspirert til å blogge litt om boka:

Nobody Owens, eller ‘Bod’ som han kalles, vokser opp på en kirkegård, tatt vare på og beskytta av de døde. Familien hans ble myrda av uante grunner, og han er selv i fare for å lide samme skjebne. Bod befinner seg derfor i en noe uvanlig situasjon: Han oppdras helt utenfor en normal sosial setting, men kan til gjengjeld tilegne seg lærdom og livsvisdom fra mennesker fra alle slags tidsepoker. Hans verge, den mørke, stillferdige Silas kan fint sammenlignes med Jungelbokens Baghera: Omsorgsfull, lun og farlig.

«You’re alive, Bod. That means you have infinite potential. You can do anything, make anything, dream anything. If you change the world, the world will change. Potential. Once you’re dead, it’s gone. Over. You’ve made what you’ve made, dreamed your dream, written your name. You may be buried here, you may even walk. But that potential is finished.»

Selv om Neil Gaimans The Graveyard Book handler om en gutt som blir oppdratt av spøkelser, har den et klart budskap om at det er viktig å gjøre noe ut av livet: Silas vil ikke at Bod skal slå seg til ro med en tilværelse blant spøkelser som har levd ut sine skjebner, men på den andre siden er verden utenfor kirkegården usikker, så lenge de livsfarlige og skumle Jack-ene er ute etter Bod…

Vi følger Bods utvikling fra barn til ung mann; fra å være tilfreds med kirkegården som ramme rundt sin tilværelse til å lengte ut til venner, opplevelser og spenning. Neil Gaimans kreative formuleringer, kunnskapsrike detaljer og nære narrasjon gir boken dybde og åpner for en målgruppe som er langt større enn man skulle tro. Også voksne vil ha stor glede av denne boka, som nylig vant barneboksprisen The Newbery Medal og dermed kan settes i bokhylla sammen med klassikere som Madeleine L’Engles A Wrinkle in Time, Katherine Patersons Bridge to Terabithia og Robin McKinleys The Hero and the Crown.

Boka har spenning og action, fine illustrasjoner av DaveMcKean, vakkert språk og en fortellerstemme med snert og humor. Jeg fikk den i julegave av Anne og det var den første boka jeg leste ferdig i 2009.

Mer om boka finner du her.
Mer om Neil Gaiman finner du her.

Reklamer

En tanke om “…you have infinite potential.

  1. Tilbaketråkk: Lest i 2009 « ziarah sier:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s