Høsten er her. Har du plukka bær?

En av høstens store gleder for meg er sylting av syltetøy. Jeg vet at folk flest lager frysetøy nå for tiden. Rører med litt sukker, hiver på plastbokser og fryser. Det er greit, og det blir godt. En frisk og fin sommererindring å ta frem fra fryseren på de dunkle vinterdagene og til juledesserten. Men jeg foretrekker likevel å koke syltetøy. Det er noe eget med hele prosessen, det lukter bær i hele kjøkkenet, man kan blande inn så mange spennende smaker, og man har et konkret og vakkert resultat. Pene glass med fine farger, som man kan klistre små etiketter på og gi i julegave.

Men det er nå en gang sånn at mange av oss lever i tidsklemma, uten tid til de fine bærturene i høstlufta. Vi kan jo tenke på dem, planlegge at vi skal rekke det – og så klaffer kanskje ikke været på akkurat den dagen som var ledig. Det pøser ned, og du vet at det å gå i marka ikke vil bli helt som den idylliske solskinnsdagen du forestilte deg. Nå vil jeg ikke oppfordre til å droppe bærturene, langt ifra. Jeg elsker å gå i fjellet, man får ei helt særegen ro i seg, og det er så mange fine steder her jeg bor. Men har du ikke tid, så kan du jo for eksempel stikke innom fruktdisken på nærmeste dagligvarehandel. Det gjorde jeg her om dagen.

Improvisert nektarinmarmelade

(Til ca 8 dl)

8-10 nektariner (de kan godt være litt harde)
1 appelsin
1 grønt eple
500g syltesukker/sukker (her kan du mer fordel bruke litt mindre, avhengig av hvor glad du er i det søte)
3 kanelstenger
1 vaniljestang
evt. malt kanel
1 tefat

Pene syltetøyglass.
(De som brukes til tacosaus og tomatpuré fungerer fint og er i perfekt gavestørrelse. Det viktigste er at glassene er varme og reine. Vask dem i oppvaskmaskinen (eller grundig for hånd) før du skal bruke dem. Husk å fjerne alle spor av etiketter og lim.)

Skyll nektarinene godt. Del opp, ta ut steinen og skjær i små biter. Skrell og del eplet i småbiter. Prøvesmak på noen fruktbiter, fryd deg over syrligheta. Press en appelsin for saft. Snitt vaniljestanga på langs og ha i frøene inni stanga sammen med frukten og fruktsafta.

Nå omtrent, må du legge et reint lite fat i fryseren

Skjær opp appelsinskallet i tykke strimler. Kok frukten på svak varme uten lokk i 20 minutter, sammen med kanelstengene, vaniljestanga og appelsinskallet. Her tar det gjerne lang tid før blandinga i det hele tatt når kokepunktet, så vi kan snakke nærmere en time i kasserollen før det er ferdig, men du må se det litt an. Frukten skal kokes myk. Rør litt av og til. Ta deg en kopp te, ring en venn, skriv et blogginnlegg – Nyt dufta av frisk frukt og krydder som sprer seg i rommet:

Ta ut appelsinskallet. Det kan ha delt seg litt opp, så rør nøye og plukk ut. Tilsett sukkeret og skru opp varmen. Kok marmeladen kraftig uten lokk i 5 minutter. Hent det avkjølte tefatet ut av fryseren og ta en marmeladetest: Ei skje med varm marmeladesaft helles på fatet, og så lager du ei «renne» i marmeladen med en skarp kniv eller lignende. Hvis marmeladen ikke renner fort sammen igjen og dekker renna, er den ferdig. Hvis den renner fort sammen må du la den koke noen minutter til.

Når marmeladen har satt seg, tar du kjelen vekk fra platen og fjerner alt skum som eventuelt har samlet seg på toppen. Bakterier og lignende skummer nemlig opp, og hvis du vil ha god holdbarhet er det derfor viktig å fjerne det (Jeg bruker ei skje). Etterpå ser det sikkert omtrent sånn ut:

La marmeladen hvile i ca 15 minutter, rør forsiktig noen ganger slik at temperaturen jevner seg ut. Mens marmeladen hviler, koker du opp varmt vann og lar syltetøyglassene og lokkene ligge i vannet mens det koker opp. Tørk forsiktig på utsida med et rent kjøkkenhåndkle. Hell marmeladen over i glassene mens de ennå er varme. Vaniljestanga og kanelstengene kan godt følge med ned i glassene, det er både dekorativt og er med på å bidra til smaken på lengre sikt. Sett på lokk og snu opp-ned. La glassene stå opp-ned til marmeladen er helt avkjølt, dette er med på å forsegle lokket.

Lag fine etiketter med sirlig håndskrift. Vær gjerne kreativ med navn – Her kan klisjéer som «En liten smak av sommer» med fordel brukes. Skriv ned ingrediensene, av hensyn til eventuelle allergikere. Skriv også datoen for når det ble sylta. Har du pent stoff kan dette dras over lokket og festes med band. Det blir fine julegaver, og de holder seg i minst ett år dersom de oppbevares svalt og mørkt.

Nektarinen kan godt erstattes med fersken, men da må du skolde frukten først og fjerne skallet. Eller epler – de må gjerne koke lenger. Bær skal ha vesentlig kortere koketid. I marmelade går det også an å blande i strimler av gulrot, litt fersk ingefær (men den må du være forsiktig med, det er sterke saker) eller for eksempel fersk mynte. Uansett hvilket syltetøy du lager, anbefaler jeg å koke kanelstenger, vaniljestang og appelsinskall sammen med blandinga.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s