Skaff deg en Hobby!

I kjøleskapet er det ingenting som slår henne som verken godt eller lettvint, og hun er i ferd med å lukke døra og gå tilbake til jobbinga i det hun ser noe som glinser i kjøleskapsdøra. Det sølv- og hvitstripa papiret har runde bokstaver i rødt og blått på seg. Det er sjeldent det er søtsaker å finne i det kjøleskapet, men nå ligger det altså en Hobby der. Hun hadde helt glemt at hun hadde kjøpt den i utgangspunktet.

Den er kald og litt hard etter å ha ligget i kjøleskapet, og hun åpner den og tar en stor bit. Har du noengang smakt noe, eller lukta noe som river deg vekk fra virkeligheta og inn i et minne eller en drøm? Når spiste hun Hobby sist? Det må være flere år siden. I det smaken sprer seg på tunga, befinner hun seg plutselig i en kiosk.

Ikke en hvilken som helst kiosk, men den gamle kinokiosken på Fokus kino, i Tromsø på åttitallet. Hun husker den som et lite trebygg midt inne i den store aulaen under kinosalen, et bygg folk dannet lange køer foran før de skulle inn og se film. Kiosken hadde luke med glass, og veggene på innsida var fulle av sjokolade og godteri av ulikt slag: De røde posene med Tv-Godt og en giraff tegnet på, rosa og sorte Kjempeklumper, gule Juicy Fruit-tyggis, Hobby, Bamsemums, Hockeypulver, Bringebærdrops i røde poser, Ifa saltpastiller, Knott og mye mer.

Når hun nå spiser av Hobbysjokoladen, rives hun tyve år tilbake i tid og sitter på en krakk (eller var det på golvet?) inne i dette lille kioskrommet, mens storesøster ekspederer og selger godteri. Når var dette? Skjedde det egentlig? Hun aner ikke, men minnet virker veldig livaktig, og følelsen er der fortsatt, følelsen av å være priviligert: å være inne i kiosken, bak kassa. Og den rene skjære mengden det var snakk om! Alt det godteriet man ikke eide, ikke kunne spise av, på nært hold! Fem år gammel – godteri var virkelig noe, betydde noe. Fryden over en megasur Kjempeklump var noe du ville dele («Æsssjjjj, så suuur» smilte venninna di, kanskje, og det var nok, det var glede), en hard Smørbukk var nok til å gi ekte hverdagslykke. Herregud, så enkelt det var.

Kanskje er det derfor man tidvis trøstespiser? I håp om at man skal få den samme tilfredse følelsen, om at sukkermagien fortsatt skal være der?

Bildene er hentet fra Nidar og Matvareguiden.

3 tanker om “Skaff deg en Hobby!

  1. >Nam, no blei æ en smule godtesugen. Litt fint at dem har fått til bake nåkka av det gamle godtet, men æ savne barne-tv posen, selv om den va veldig dyr til å ha så lite i sæ…"rusle på kiosken og kjøpe hobby"

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s