Lest i 2009

Jeg leste 40 bøker i fjor, jeg. Det er ikke så mange som jeg hadde planlagt, men ikke så rent lite heller, jeg må vel nesten si meg fornøyd med det? Noen av dem var i jobbsammenheng, så de kan jeg ikke snakke om her på bloggen, men de manusene jeg har lest som blir oversatt kommer det nok et lite blogginnlegg om når de er utgitt på norsk (Fylgj med i neste bolk!)

Men de jeg har lest utenom jobb kan jeg jo fortelle dere om. Nå litt på etterskudd ser jeg på denne lille lista mi, og tenker at jeg skulle ha skrevet noe om bøkene mens jeg leste dem, rett etter jeg var ferdig med hver og en, mens jeg ennå hadde dem friskt i minne. Men det gjorde jeg altså ikke. Det får bli en slags slagplan for 2010, tenker jeg. Uansett, for de av dere som vil høre litt mer om bøkene jeg leste i fjor, her er en liten oversikt, med korte beskrivelser:

DIKT

Landet og lyset og Frø i vind av Helge Stangnes
Herlige dialektdikt, humor, varme og en talentfull beherskelse av rim og rytme. Tradisjon og kultur, menneskelige og lune skildringer. Ei glede å lese, sjøl om den ene bibliotekboka lukta sur melk. Her er et dikt fra boka.

Raptus av Frithjof Vang
Finurlige observasjoner om livet, naboene, det vi ser og det vi tror vi ser, det vi vil ha og det vi tror vi vil ha. Skrevet på dialekt. Mange selvfølgeligheter, men den lille boka har også ikke så rent få underfundige perler. Ser for meg at dette vil være en god gavebok til foreldre og besteforeldre. En smakebit finner du her.

Dikt fra antikken til vår tid av Haarberg og Skei (red.)
Pensumsantologi i ALI-1130: Lyrikk. Koseligste faget jeg har tatt på lenge!

Se på meg nå, monografi, voksne dikt og Om tyngde og letthet av Geir Gulliksen
Språklige perler. Prosadikt fulle av tankerekker og ord som treffer, om å være til, om diktning, om tid, om å ha en plass i verden, om mellommenneskelige forhold… Originale språklige bilder og sammenligninger. Fint. Og inspirerende. Her er en smakebit. Og her er én til.

Bare eitt spørsmål til av Helge Torvund
Herlig nynorsk med en usedvanlig originalitet. Følg @2rvund på Twitter for regelmessig påfyll av hans diktning, eller gjør som meg: ønsk deg diktsamlingene hans. Denne ga nemlig mersmak. Her er et dikt fra boka.

Poems av Dorothy Parker
Snert, sarkasme, smerte og smil. Sår blanding av humor, bitterhet og tristesse. To dikt fra boka.

Tigeren talar tydeleg av Hans Sande
Hans, Hans… Dette er blant storfavorittene. Må leses igjen minst én gang i året. Tankevekkende, tidvis feministisk og samfunnsbevisst, morsom, tidvis provoserende, og med perler som «Stupet / held oss oppe», «Eg lovar / å strekkje meg mot det ukjende» og «Du er aldri så langt nede / at ikkje makken finn deg».

NOVELLER

Costa del Sol av Bjørn Esben Almaas
Novellene i Costa del Sol er stort sett sentrert rundt en konflikt, ofte en løgn eller et overgrep, stort sett i første person og fulle av menneskelige tanker og impulser, mange skildringer av ting vi sier og gjør uten å helt vite hvorfor. Inspirerende, egentlig. Boka minna meg på hvor herlig fritt det kan være å skrive noveller og kortfiksjon. Her er et utdrag fra samlinga.

Fragile Things og Smoke and Mirrors av Neil Gaiman
Kortfiksjon fra Gaiman er framfor alt utrolig variert. Disse to samlingene har tekster av forskjellig art, alt fra en novelle som forsøker å kombinere skrivestilene til Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes) og H.P. Lovecraft (Call of Cthulhu) til dikt om dommedag eller tusen-og-én natt. Her er både science fiction, magisk realisme, postmodernisme og fantasy. I tillegg har Gaiman skrevet litt om hver tekst i innledningen, der han forklarer i hvilken sammenheng den ble skrevet (som bryllupsgave, til ulike antologier, etc) og sier litt om inspirasjonen til teksten. Her er et dikt fra boka, lest høyt av Gaiman sjøl. Sukk.

BIOGRAFIER

Prince of Stories: The Many Worlds of Neil Gaiman av Wagner, Golden og Bisette
Ok, du har sikkert skjønt det til nå. Jeg har en greie for Neil Gaiman. Tonen i tekstene hans, det herlige språket, plottene, historiene, måten han resirkulerer myter og folketro på, idéene, ting han sier, filmer han står bak, tegneserier han har manus på, stemmen hans, håret… Sukk. Han er nok mitt største forfattercrush. Derfor er det kanskje å anta at en tjukk biografi på godt over 500 sider kanskje egner seg best for spesielt interesserte. Men den tar i alle fall for seg Gaimans barndom, litterære debut, hans samlede verk og paralleller mellom dem. I tillegg har den dybdeintervjuer både med mannen selv og mennesker som kjenner ham godt.

LETT UNDERHOLDNING

AMO advarer: Tunfisk biter i vann av Terje Fredvik (red.)
Som 6241. sjef i AMO, måtte jeg selvfølgelig kjøpe meg denne det øyeblikket den kom ut. Den ligger nå på do, slik at mine gjester kan more seg over språklige uhumskheter og forhåpentligvis gå klokere (og underholdt) derfra.

Betydningen av Tingo av Adam Jacot de Boinod
Dette er egentlig ikke ei bok man leser fra A til B. Den er full av fun facts og trivia om språk, og tar for seg alle de rare glosene som eksisterer på ulike språk. Som for eksempel at det fins X antall ord for ulike barter på arabisk (hvor hver av dem beskrives og oversettes).

Elleve minutter av Paulo Coelho
Plukket den opp på yoga og pløyde igjennom den en kveld jeg trengte noe lettlest. Helt grei! Kanskje ikke like full av livets selvfølgeligheter som Coelho ofte er, i det minste ikke på en veldig overtydelig måte. Behagelig lesning, jeg smilte mye.

TEGNESERIER

Serenity: Those left behind (1) av Whedon, Matthews og Conrad
For Firefly-fans. Denne skal ta for seg mye av det som skjer mellom serien og filmen. For å være helt ærlig var jeg utrolig trøtt da jeg leste den, og jeg tror ikke den var avsluttet og innbiller meg at det kommer flere. Men den har fine tegninger som er tro til personene, og den har et forord skrevet av Nathan Fillion (Captain Mal).

The Sandman, Volume X: The Wake av Neil Gaiman ++
I biografien jeg snakker om litt lenger opp beskrev de noen av tegningene i dette Sandman-albumet i detalj, og av nysgjerrighet måtte jeg plukke det frem fra hylla igjen. Endte med å lese igjennom hele på nytt, snufsende og smilende. Nostalgisk. For alle som er interesserte i mytologi, religion og magisk realisme: Les Neil Gaiman. Les Sandman-serien.

Watchmen av Alan Moore og Dave Gibbons
Har lenge tenkt at jeg måtte lese Watchmen, klart jeg måtte det, det var jo en tegneserieklassiker, en mye omdiskutert én. Da filmen kom, sommeren 2009, bestemte jeg meg for at jeg måtte i det minste lese den før jeg dro på kino. Som sagt, så gjort. Og jeg er glad for at jeg gjorde det. Provoserende og interessant, med svart humor. Kulturrefererende.

BARNE- OG UNGDOMSLITTERATUR

Karbondagboka 2015 av Saci Lloyd
Viktig bok med apokalyptiske undertoner om klimakrise, miljø og familieintriger. London, i ei prøveordning, settes under strenge klimakvoter, der hver og en beboer har ett klimakort som belastes for all bruk av elektrisitet, etc. Hovedpersonen er ei bortskjemt tenåringsjente som det tok laaang tid før jeg klarte å sympatisere med i det hele tatt. Hun var irriterende, men ble bedre. Boka gir en ubehagelig følelse i magen, satt i en såpass nær framtid som den er.

Super av Endre Lund Eriksen
Om ei blind tenåringsjente som føler seg altfor kjedelig og har bestemt seg for å gjøre noe med imaget sitt. Underliggene humor og tendenser til snusfornuft i fortellerstemmen. Veldig godt skrevet. Jeg likte spesielt det at blindheta til hovedpersonen er noe som er selvfølgelig og verken overdrives eller underdrives – det påpekes ikke en gang, man skjønner det bare sjøl etterhvert. Det er fint, og realistisk, i og med at en jeg-person i tankene ikke vil gå rundt og forklare enhver handling med «Ja, fordi jeg er BLIND» og «Siden jeg ikke ser» etc. Jepphepp.

Odd and the Frost Giants av Neil Gaiman
Fine lille boka om norrøn mytologi, en gutt som heter Odd, muren som en jotne skal bygge for æsene, og Odin, Tor og Loke som er blitt lurt til å sitte fast i ørne-, bjørne- og revehammer. Kort og lettlest historie, men selv om språket er enkelt, er det både godt og gjenkjennelig som Gaiman.

The Graveyard Book av Neil Gaiman
Julegave fra A. i fjor, og en glede å lese. Bod Owens rømmer som baby når familien hans blir drept – han ender opp på en kirkegård i nærheten og blir tatt imot og oppdratt av spøkelsene der. Inspirert av Jungelboken. Jeg har skrevet mer om boka her.

First Test (Protector of the Small) av Tamora Pierce.
Lettlest og fin fantasy om ei jente som vil bli ridder og gå på skole med gutta. Hun må være dobbelt så tøff som dem for å bli akseptert, som den første jenta som noengang skal gå ridderskolen.

NORSK SKJØNNLITTERATUR

Ikke forlat meg av Stig Sæterbakken
Her forteller Sæterbakken sjøl om boka. Ubehagelig lesning på sitt beste. Historien fortelles i 2.person og i omvendt kronologisk rekkefølge.

FANTASY OG MAGISK REALISME

A Knife of Dreams av Robert Jordan
Jada, jeg vet, ikke den mest høyverdige litteraturen. Den første boka er OK, men dette er bok elleve og det er blitt ganske langdrygt nå… Men vet dere hva? Jordan med hans evindelige repetisjoner og gjentakelser (Oh, she embraced the force and GUESS WHAT, every color was clearer and stronger, her hearing got better, she could see much further this time too. Who’d have thunk it?) egner seg veldig godt som lydbok for trøtte morgenturer… Mister man tråden er det liksom ikke så farlig. Litt nostalgisk er det også, jeg leste jo de tre første bøkene da jeg var 16… og jeg vil jo vite hva som skjer til slutt… Selv om de nå har bestemt seg for å gi ut bok tolv i tre deler…

Anansi Boys av Neil Gaiman
Frittstående oppfølger til American Gods. Morsommere og ikke like mørk og dyster. Gjennompløyd på kort tid. Føler alltid en slags sorg når jeg er ferdig med ei Gaimanbok. Ei blanding av at det er over og jeg skulle ønske jeg kunne fortsatt å lese for alltid, at jeg er fornøyd og at jeg vil lese den om igjen.

To Reign in Hell av Steven Brust
Fortellingen om Lucifers fall og jordens skapelse, fortalt med snert, humor og en underliggende følelse av at alt går galt. Veldig morsom.

Jhereg av Steven Brust
Vlad Taltos hører til Jhereg-huset. Han er leiemorder og får en større og vanskeligere jobb enn han noengang har fått før. Et interessant univers som beskrives. Mye svart humor, og ganske spennende. Lang serie, jeg har bare lest den første boka foreløpig og ikke helt funnet motivasjonen til å fortsette, selv om jeg fikk alle bøkene i julegave i 2008.

Publisert av sagbergz

Les sammen, les aleine, les høyt, les litt, les mye, les kort, les langt, les noe, les mer. Hva har du lest i det siste?

En tanke om “Lest i 2009

  1. >En liste temmelig forskjellig fra min. :)«A Knife of Dreams av Robert JordanJada, jeg vet, ikke den mest høyverdige litteraturen.» Visste ikke at du delte opp litteratur i høyverdig og lavverdig. Riktignok har du ingen serieromaner på boklisten din …Enig i at man burde skrive noe om bøkene mens man ennå har dem friskt i minne. Jeg fant det vanskelig å si noe fornuftig om mine. Ble mest ja og ha.Uansett, boklister er en fin ting!

Legg igjen en kommentar