Et spill med liv og helse.

Jeg har tidligere snakka varmt om Health Month, som er et nettsted der du gratis kan sette opp profil og lage deg tre regler du ønsker å følge gjennom en hel måned. Det hele fungerer som et slags spill. Ved begynnelsen av måneden har du ti liv, og hver gang du bryter en regel, mister du et av livene. Klarer du deg gjennom måneden med minst ett liv i behold, har du «overlevd» spillet.

Du rapporterer inn hver dag og svarer på om du har fulgt reglene du har satt for deg sjøl. Før dagens rapport begynner kan du snurre et lykkehjul og få bonuspoeng, ekstra liv, tilfeldige regler du kan svare på i tillegg til dine egne (uten å miste liv om du ikke har fulgt dem), ekstra poeng for enkelte typer regler, etc. Du kan også hoppe over denne delen av spillet dersom du ikke vil at det å spinne et hjul skal gi utslag for dagens poeng.

Det å lage tre regler er altså gratis, og du kan velge mellom en rekke forslag av typen DO og DON’T, eller se de samme reglene, ryddig sortert inn i kategorier som «exercise», «mental», «diet», etc. Noen eksempler på regler du kan velge mellom er «Limit caffeine», «Exercise», «Breakfast» og «Go to bed on time». Innenfor hver regel kan du sjøl justere antall kaffekopper du har lov til å drikke på ei uke, hvor lenge og hvor ofte du vil trene, hvor mange ganger i uka du vil spise frokost og når leggetida di skal være.

Det fins mange andre regler å velge mellom i tillegg til disse eksemplene. Du kan også lage dine egne regler, men foreløpig kun én DO og én DON’T der du selv kan bestemme hva du skal eller ikke skal gjøre. Det er hendig, hvis du har noe du vil jobbe med som ikke allerede fins som alternativ blant de reglene man kan velge mellom. Dersom du vil ha mer enn tre regler må du betale fem dollar for spillet/måneden, men dette er ikke noe du stadig får reklame og tilbud om, så det er helt opp til deg.

Sjøl begynte jeg med dette opplegget i november 2010 med reglene «Allow 10 cups of coffee a week», «Floss at least 5 days a week» og «Go to bed before 12PM at least 5 days a week». Det å hver dag måtte svare på om jeg hadde gjort det jeg hadde forplikta meg til, var motiverende. Jeg fikk poeng og frukt (som man kan spise seinere for å få tilbake liv dersom man har vært uheldig, litt som soppene i Super-Mario) og jeg fikk, framfor alt, en følelse av mestring.

Jeg har fortsatt med Health Month både i desember og januar, og var så heldig at jeg fikk livstidsmedlemsskap i julegave av ei venninne (fineste, flotteste Siri!). Det å betale tredve kroner for å lage flere enn tre var i utgangspunktet ikke akkurat noe jeg syntes var ille, men nå kan jeg lage så mange regler jeg vil i måneden, uten å tenke på penger.

I slutten av måneden får man ei oppsummering, ei slags karakterbok, der man kan se hvordan det har gått. Hvilke regler var man flinke til? Hva var ekstra vanskelig? Hvilke endringer bør man gjøre neste måned? På den måten tar man seg også tid til å reflektere rundt de vanene man forsøker å etablere og revurdere. Det er ikke som et nyttårsforsett, der man innser etter tre måneder at man har vært for streng, her kan man justere og endre mål hver måned om man ønsker det.

Forskere og treningseksperter er enige om at det tar tid å endre livsstil. Skal man etablere nye vaner er det ikke nok å bare ville det sterkt, man må også jobbe med holdninga man har og være bevisst på måten man forsøker å endre ting på. Dersom man ser på det hele som et slit, er det ganske åpenbart at det ikke vil føles bra. Om jeg ber deg om å ikke tenke på sjokolade, tenker du gjerne på sjokolade og på samme måte vil fokuset ligge på det negative om du skal tenke på alt du ikke får lov til, alt regelen begrenser. Istedet kan man tenke på hvor godt det føles å velge frukt framfor sjokolade, visualisere følelsen av å gå forbi godterihylla i butikken og seinere sette tanken ut i praksis og kjenne på mestringa.

Om man klarer å kjenne på mestring og stolthet hver gang man klarer å holde en regel, vil det bli lettere å fortsette med den gode vanen. Toppidrettsøvere bruker visualisering i treninga for å motivere seg, og på samme måte kan man i hverdagen arbeide med måten man forholder seg til egne handlinger. Kroppen er et vanedyr, og det tar tid å få den til å sette pris på endringene. Ta for eksempel sukkersug, eller røyking. Sjøl om det er dårlig for deg, vil kroppen hige etter det, ofte lenge etter du har bestemt deg for å slutte. Da gjelder det å fokusere på mestringa og være bevisst sine egne tanker. Etter ei stund følger kroppen etter.

Man skal selvfølgelig ikke presse seg sjøl for hardt. Det er viktig å ikke stille så høye krav at man ikke klarer å holde dem. Samtidig er det svært vanlig å overvurdere egen evne når man planlegger hverdagen, spesielt når det gjelder hva man har tid til. Derfor er jeg så glad i dette opplegget på Health Month fordi det går forsiktig fram, måned for måned. Har man vært for streng med seg sjøl, kan man rette på det neste gang.

Jeg tjener forøvrig ingenting på å omtale nettstedet positivt, men jeg håper jeg kan gjøre andre klar over et godt tilbud som fins der ute. Du kan se min profil her, og følge meg om du også er på Health Month. Her er reglene jeg hadde i januar, og hvordan jeg sjøl syns det gikk:

 • Spise frokost hver dag: Dette er en vane jeg startet med da jeg var tyve, etter å ha vært en kronisk frokostskipper gjennom hele videregående og deler av ungdomsskolen. Jeg har vært så konsekvent på dette siden da at jeg regner det som en inngrodd vane. Om jeg ikke får frokost, blir jeg gretten. Dermed er dette den letteste regel jeg har satt for meg sjøl, men det føles bra å ha noe man gjør hver dag og får poeng for.
 • Tenk på en liten ting du kunne ha gjort for å forbedre helsa di. Tenk på slike ting tre ganger i uka: Dette er også en lett regel, men fordi jeg ikke kan komme med samme forslag hver gang har det gjort at jeg må tenke nytt rundt hva som vil være bra for meg, og hvordan min egen hverdag arter seg. Som et resultat av denne regelen har jeg lagt inn en ny regel for februar om at jeg skal gjøre nakkeøvelser i fem minutter når jeg står opp, fem ganger i uka.
 • Få i deg nok D-vitamin hver dag: Jeg har endelig kvia meg til å ta trankapsler, trossa frykt for den ekle transmaken man får i munnen minst en gang iløpet av dagen, og nå tar jeg tran hver dag. I tillegg har jeg forsøkt å være flink til å spise feit fisk og bruke pålegg som makrell i tomat oftere.
 • Ingen brus eller energidrikker: Dette er vanskelig hver fredag når vi lager hjemmelagd pizza og kjæresten drikker brus til. Jeg har likevel klart å holde meg. Jeg gjør det for tennene sin del, og fordi jeg forsøker å begrense sukkerinntak.
 • Ta multivitaminer hver dag: Det viktigste er så klart å spise sunt, men en vitamintablett daglig kan neppe skade.
 • Spis frukt hver dag: Dette er en regel jeg er så glad for at jeg har lagd meg. Jeg er ikke så flink til å prioritere frukt og grønt i hverdagen, sjøl om jeg er veldig glad i begge deler. Jeg glemmer rett og slett å kjøpe det når jeg er i butikken. I tillegg er jeg allergisk mot en del frukt og bær, og jeg har enkelte kryssallergier som gjør at hvis jeg har spist X, kan jeg reagere på Y sjøl om jeg ikke reagerer på Y til vanlig. Kjedelig, og en grunn til at jeg har vært dårlig til å spise frukt i 2010. Nå spiser jeg frukt mye oftere, og det er ikke bare godt, men det føles bra å gjøre noe sunt også.
 • Spis grønnsaker minst tre dager i uka: Dette var mye lettere enn jeg hadde trodd, og føles flott. Har begynt å kjøpe inn stangselleri og gulrøtter til å knaske på og spiser litt hver dag. Skal øke vanskelighetsgraden av denne regelen neste måned og forsøke å spise grønt oftere. Ellers er tankene rundt regelen mye det samme som på den om frukt.
 • Bruk tanntråd hver dag: Jeg har veldig fine tenner, med god emalje. Til tross for tannregulering i mange år, og tenner som står svært tett, har jeg aldri hatt hull i tennene. Jeg er likevel redd for å få det, og forsøker å gå til tannlegen en gang i året til kontroll. Det jeg ikke har vært så flink til, er å bruke tanntråd. Legg til det faktum at jeg har tendenser til kronisk tannkjøttbetennelse og blør lett fra tannkjøttet, og det burde være nok til å få meg som er så opptatt av at tennene mine ikke skal dette ut til å bruke tanntråd jevnlig. Likevel har jeg ikke vært flink til det. I mange år har jeg brukt tanntråd i de to-tre ukene før jeg har tannlegekontroll, men jeg har aldri klart å lage meg en fast og varig vane. Før nå. Nå har jeg brukt tanntråd fem dager i uka i hele november og hver dag i hele desember og januar. Jeg er så stolt. Dette føles skikkelig bra.
 • Legg deg før midnatt minst fem dager i uka: Ok, på Health Month-profilen min står det før kl 22, men det var fordi jeg blingsa på tallene, så jeg har behandla regelen som om det står midnatt. Søvn er utrolig viktig for at man skal fungere bra i hverdagen. Det fins mye man kan lese om døgnrytme og søvnkvalitet og de negative konsekvensene søvnunderskudd har. Blant annet er det mye lettere å bli både deprimert og psykotisk dersom man ikke sover nok, og på lang sikt påvirker det helsa i stor grad. Derfor har jeg bestemt meg for å lage en søvnplan. Jeg skal frilanse i høst og tar kun ett fag på universitetet. Hverdagen min består i stor grad av hjemmekontor, skriving, stillesittende arbeid og det er jeg som er sjefen. Jeg har bare én dag i uka der jeg faktisk ut av huset og tidlig opp. Det kunne fort gått galt. Det er så lett å bli sløv når man kan sove så lenge man vil. Legen min ga meg ett godt råd: Stå opp til samme tid hver eneste dag. Jeg bestemte meg for å stå opp klokka sju, slik at jeg (på den ene dagen jeg må ut av huset) har god tid til å komme meg på universitetet. Det har jeg kombinert med denne regelen om å legge seg før midnatt fem dager i uka. To dager i uka får jeg lov til å være våken lenger, i fall jeg skulle ha besøk, være på besøk, være på konsert eller ha lignende ting som holder meg oppe. Imidlertid har jeg erfart at jeg stort sett er så trøtt når klokka nærmer seg midnatt at jeg som regel legger meg tidlig også på de dagene jeg kan sitte våken. Noen få ganger glemmer jeg meg, og drikker kaffe litt for seint på dagen eller blir sittende våken i godt selskap og det har jeg jo lov til, to ganger i uka, men da merker jeg det jo også dagen etterpå. Det blir tyngre å stå opp når jeg har sovet mindre enn jeg er vant til, men det blir lettere og lettere å ha en stabil døgnrytme for hver dag jeg klarer å holde reglene jeg har satt for meg sjøl. Dette er jeg også veldig stolt over å ha klart.
 • Meditér i ti minutter minst to ganger i uka: Jeg er glad i yoga og liker spesielt avspenningsøvelsene og meditasjonene som fokuserer på pust. Har klart å holde denne regelen og merker at jeg slapper mer av når jeg gjør dette. Skal øke vanskelighetsgraden neste måned og meditere tre ganger i uka.
 • Begrens kaffeinntaket til tyve kopper kaffe i uka: Dette har vært litt for lett. Jeg har endt med å drikke mer kaffe enn jeg vanligvis gjør fordi jeg har lov, og føler at jeg må fylle kvota jeg har satt i regelen. Regelen har jeg lagd fordi magen min ikke tåler for mye svart kaffe og fordi jeg forsøker å være flinkere økonomisk og cappuccino på kafé er noe jeg bruker en del penger på.
 • Dra på kunstutstilling minst én dag i uka: En regel jeg har av to grunner. For det første får jeg mye mer ut av å se på kunst enn jeg tenker at jeg gjør, noe jeg erfarer hver eneste gang jeg har vært på utstillinger. Jeg tenker nye tanker, får idéer til skriving, og jeg har interessante drømmer. For det andre, når man har hjemmekontor og kan gjøre det meste man må gjøre hjemmefra, er det greit med noe som sørger for at man kommer seg ut av huset.
 • Les ei bok i minst en halvtime, fem ganger i uka: Jeg er glad i å lese, men fjaser ofte bort tida mi på nett. Denne regelen gjør at jeg faktisk setter meg ned og setter av tid til noe jeg elsker å gjøre.
 • Jobb med faget amerikansk og britisk kriminallitteratur minst tre ganger i uka: En regel jeg har lagd for å sørge for at jeg henger med på det ene universitetsfaget jeg tar i vår. Kombinert med leseregelen gjør det at jeg får gjort en del og kan ligge litt foran skjema.
 • Tren i femten minutter minst tre ganger i uka: Jeg har hatt et ganske kraftig tilfelle av mononukleose som varte i nesten ett år. Nå kan jeg endelig trene igjen uten å føle meg utmatta av det, så jeg begynner forsiktig med femten minutter i uka. Foreløpig er det stepmaskinen som hjelper meg med å gjennomføre regelen, men jeg skal også forsøke å komme meg i svømmehallen litt oftere. Utover våren skal jeg øke vanskelighetsgraden på denne regelen.
 • Øv på gitar minst to ganger i uka: Jeg har en gitar, jeg bruker den for lite. Denne regelen gjør at jeg får herda fingertuppene igjen. Håper å etterhvert bli flinkere til å spille også.
 • Skriv tre sider tekst hver dag: Dette gjør jeg på 750 Words, og jeg har faktisk ikke vært så flink til det denne måneden. Jeg har hatt dager der jeg har skrevet mye mer enn tre sider, og noen dager der jeg ikke har fått skrevet i det hele tatt. Likevel har jeg holdt regelen minst tyve dager i januar og jeg er fornøyd med det. I februar skal jeg klare hver dag. Det er utrolig nyttig for meg både for å sortere tanker om hvordan jeg har det og for å jobbe med kreativ skriving.

Har du en uvane du gjerne vil kvitte deg med? Har du gjort endringer i hverdagen din som du er stolt over å ha fått til? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet.

Reklame

Publisert av sagbergz

Les sammen, les aleine, les høyt, les litt, les mye, les kort, les langt, les noe, les mer. Hva har du lest i det siste?

3 kommentarer om “Et spill med liv og helse.

 1. >Takk for innspill! Har vært en del ut og inn hos legen det siste året i og med at jeg har hatt langvarig mononukleose, og han vet at jeg tar kosttilskudd og hvilken type, så det bør ikke være noe problem her. Dette innlegget er i all hovedsaks skrevet for å fortelle folk om HealthMonth, og ikke for å si at folk bør ta kosttilskudd. Reglene jeg nevner ovenfor er kun de jeg har valgt. På nettstedet kan man velge mange andre, og det er ingenting som er obligatorisk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: