Å falle fra paradiset.

Tenk at Høyre har gått inn for datalagringsdirektivet! Det er jo heeeelt sjukt, for å sitere Paradise Hotel.

Jeg drømte forresten om Paradise Hotel i natt. De hadde lagd et nytt konsept der deltakerne måtte konfronteres med opplysninger i datalagringsdirektivet. I drømmen var det en ekstrem versjon av direktivet, der mye mer informasjon ble lagra: Mailer de hadde sendt, hvor de hadde vært, trygdesvindel, hemmeligheter, IRC-chattelogger, msn-logger. Det hele skjedde i et samfunn der alle ble overvåka, og på dette programmet måtte deltakerne forsvare sin identitet, begrunne sine ord og handlinger.

Når jeg våkna begynte jeg å tenke nærmere igjennom dette, og så for meg en rekke konsepter som helt sikkert ville slå an. La oss si at sesongen begynte slik Paradise Hotel har gjort før:  En rekke festeglade ungdommer melder seg på reality-tv for å vise at de er 110% seg sjøl, for å få sine femten minutter i rampelyset og for å få være på et eksotisk sted i varmere strøk der de kan drikke seg dritings og til og med kanskje få seg noe. I tråd med idéen om at alle må «spille spillet»; være forberedt på drama og backstabbing, kunne tv-programmet ha «Hvem er du egentlig?» som tagline.

I begynnelsen får de litt tid til å bli kjent, til å gjøre et inntrykk, framstille seg sjøl slik de ønsker å framstå. Etter en halv sesong kommer Den Store Twisten: Nå må de konfronteres med all informasjon tv-kanalen har samla inn om dem. Det kunne vært videoopptak, loggen fra nettleseren, beskrivelser fra ekskjærester og familiemedlemmer,  og ellers en rekke opplysninger de ikke var klar over at hadde blitt lagra om dem.

Det ville selvsagt bare fungert i én sesong, dette her, men i ei ekstrem framtid kunne man jo arrangert det hele slik de gjør i Hunger Games:  Myndighetene velger ut noen som MÅ være med. Gjerne folk de har noe dritt på. Til skrekk og advarsel for befolkninga, liksom.

Og skal vi se det for oss i ei ikke så altfor fjern framtid må vi huske på dette: Folk er dumme. Tv-kanalen kunne spilt videre på kikkermentaliteta og folks nysgjerrighet. Kanskje konseptet kunne vært at deltakerne meldte seg på sammen med et familiemedlem, en kamerat eller ei god venninne. Det hele ville være en slags vennskapstest. Og så, etter noen uker i Paradiset måtte de spise av Kunnskapstreet og konfronteres med den andres fortid og hemmeligheter. Tagline: «De trodde de ikke hadde noe å skjule».

Over til virkeligheta: Jeg er seriøst bekymra over at Høyre har gått imot egne prinsipper og valgt å gå inn for datalagringsdirektivet.  Så viktig var det altså for dem å «bygge samfunnet på tillit til enkeltmennesket», for å sitere partiprogrammet. Tragisk. Jeg tar meg sjøl i å lure på hvor langt unna vi er et samfunn som styres av overvåkning. Et samfunn der vi er mistenkte før vi har gjort noe. Det er et spørsmål om prinsipp, og jeg blir overraska og skuffa når jeg møter folk som ikke reagerer på datalagringsdirektivet. De har jo ikke noe å skjule, sier de.

Sjøl om man ikke har gjort noe galt, kan man likevel ha ting man ikke ønsker at alle og enhver skal vite, og det er nettstedet Dataleaks et veldig godt eksempel på. Hva du skriver i e-post og sms vil ikke lagres, men hvor mye kan en e-postadresse eller et telefonnummer avsløre? Det er ganske mye. Det kan være telefonnummeret til voksenpsykiatrisk poliklinikk, til Mental Helse, til barnevernet, til Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Det kan være e-poster til og fra nettbutikker du bruker, til reisebyrået, til postens ferietjeneste, til fastlegen, til Anonyme Alkoholikere, til Grete Roede-kurslederen. Det er mye vi ikke vil at alle skal vite om oss og mye som kan brukes mot oss dersom det kommer på avveie.

Og om man skal legge prinsippene til side og tenke pragmatisk, er det framfor alt dette som bekymrer meg med datalagringsdirektivet: Så mange private opplysninger vil kunne komme på avveie og utnyttes. Heldigvis er det mange Høyre-topper som nekter å godta avgjørelsen. Jeg håper det ennå er noe de kan gjøre.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s