Spinat i håret (stavmikser-101).

For deg som allerede har oppnådd kontroll over stavmikserens hellige egenskaper, vil dette blogginnlegget kanskje virke  overflødig, og mine vanskeligheter vil muligens underholde snarere enn opplyse.

Det er jo ikke så komplisert som man skulle tro, men det å bruke stavmikser på kjøkkenet kan være ei utfordring før man har skjønt den ene enkle (og egentlig åpenbare) regelen når det gjelder stavmiksing:

 • Du må til enhver tid ha stavmikserens hode under overflaten av det du skal mikse sammen.

Det skal ikke så veldig mye hjerneaktivitet for å innse dette, men problemene kommer ofte når man velger seg en stor kasserolle til å lage det man skal stavmikse i. Når jeg lager mat ellers, foretrekker jeg at kasserollen er litt stor, framfor at den er akkurat stor nok til å romme det jeg skal lage. Det føles tryggere og jeg risikerer ikke at jeg har feilberegna og ikke får plass til alt.

Om kasserollen er for stor blir innholdet spredt utover ei større flate og det er vanskelig å pureere supper og sauser med stavmikseren. Du kan gjøre én av tre ting for å fikse dette.

 1. Velg en mindre kasserolle.
 2. Hold kasserollen på skrå.
 3. Lag mer enn planlagt.

Punkt to er litt mer tricky enn de andre løsningene. Når du holder kasserollen på skrå har du ikke ei god flate den kan hvile mot, og du må stadig vende på kasserollen. Det kommer gjerne lettere luft inn i blandinga som igjen kan resultere i suppesprut utover kjøkken, klær, medkokker og deg sjøl.  Når du bruker stavmikseren på varme retter, er det derfor smartere å bruke en mindre kasserolle, eller lage en stor porsjon.

Du lurer kanskje på hvorfor man skal begynne med dette stavmikserstyret i det hele tatt? Vel, om du lager supper eller sauser blir konsistensen en helt annen. Det blir luftigere, tjukkere og (etter min mening) mye bedre! Dessuten kan du blande inn løk, krydder og grønnsaker på en helt annen måte enn når du lar dem være i små biter i suppa. Smaken blir ofte rundere av å pureere. Om du skal ha biter av andre ting i suppa kan du ha det i etterpå og la det koke litt til det er varmt.

Spinatsuppa jeg skal dele med dere kan for eksempel godt tilsettes noen biter stekt svinekjøtt eller en neve bønner etter bruk av stavmikser. Sjøl liker jeg den best uten, den er ganske mektig!

 

Til to (sultne) personer trenger du:

50-100 gram løk (sjalottløk, rødløk, vårløk, vanlig løk, litt opp til deg!)
250 gram fersk spinat (du kan bruke frossen spinat, men da blir suppa kornete!)
1/2 boks crème fraîche
2 dl grønnsaksbuljong

 • Skyll spinaten godt (jeg bruker et dørslag til dette) og fjern stilkene på de grove bladene. Dette gjør du ganske enkelt ved å folde bladet innover (brett det som et ark, med stilken på bretten), holde rundt kantene og dra stilken opp langs bretten.
 • Steik løken på middels til høy varme i 2-3 minutter (evt, lav varme i 10 minutter for en søtere smak).
 • Ha i spinaten og steik til den faller sammen. Rør av og til.
 • Bland inn grønnsaksbuljong og crème fraîche og la det koke i 3-4 minutter
 • Ta kasserollen til siden og slå deg løs med stavmikseren til suppa har fått en tjukk og god konsistens.
 • Varmes til kokepunktet. En liten skvett fløte kan også tilsettes om du er glad i sånt.
 • Serveres med brød, smør og hardkokte egg til å ha i suppa. Du kan godt strø litt fersk timian over rett før servering også.

 

Suppa har blitt en suksess her hos oss. Håper den faller i smak!

En tanke om “Spinat i håret (stavmikser-101).

 1. Tilbaketråkk: Styggevær ute, suppemiddag inne. « ziarah sier:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s