Leseåret 2014: Høydepunkt #2

Noen bøker er så gode at du bare må gi dem videre til noen andre med en gang du har lest dem ut. Det er sånne bøker man ender med å lese, kjøpe selv, gi videre, kjøpe på nytt, låne bort, og ikke minst gi bort i gave.

Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi er ei sånn bok. Rishøi er en av favorittforfatterne mine, jeg har lest alle novellesamlingene hennes, samt Pling i bollen, den fabelaktige billedboka (illustrert av Bendik Kaltenborn) med rim og vers i Andre Bjerkes og Inger Hagerups tradisjon. Denne boka er ikke bare en trøst for alle oss som har grått over Inger Hagerups baker som en dag satt død i en haug med wienerbrød (Les Rishøis dikt Andre boller!), men også et meget godt eksempel på at Rishøis tekster egner seg for høytlesning.

Hun er en mester på rim og rytme, noe som er åpenbart i Pling i bollen, men når man leser novellene hennes merker man også at språket — tilsynelatende uanstrengt, talenært og enkelt — er så til de grader gjennomarbeida. Du kan høre hvor godt det flyter om du leser tekstene høyt.

I sitt forfatterskap gir Rishøi ofte stemme til de som kanskje ellers ikke ville fortalt sin historie. Man er tett på skyld, skam, det hjerteskjærende og dete enkle, altomfattende alvoret ved å være menneske.

Fengselsfuglen som skriver brev til sine døtre for å forklare alt; den unge alenemora som ikke har penger til bussen; jenta med dysleksi som får jobb på kirkegården; seksåringen som har fått en hamster hos en noe ustabil mor; jenta som tar med seg småsøsknene og rømmer fra barnevernet.

Fra den første novellesamlinga, La stå, via Historien om fru Berg, til Vinternoveller, har novellene blitt færre og lengre, men på ingen måte dårligere. Den siste boka består av tre historier. De er like vonde som de forrige, men denne overraska meg. Uten å røpe for mye, vil jeg si at hverdagsmirakelet har større plass enn katastrofen, selv om tekstene rommer mye av begge deler.

Denne boka vant Brageprisen i år, i åpen klasse: kortere litterær prosa, men var også nominert i klassen for skjønnlitteratur. Du får tak i hennes noveller i samleutgaven Noveller i samling 2007-2014, eller bok for bok. Jeg anbefaler henne på det varmeste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s