Leseåret 2014: Overraskelsen

Boka jeg ikke hadde planlagt å lese, av en forfatter jeg egentlig ikke kjente til fra før, men som viste seg å være knallgod?

Undis Brekke av Gunnhild Øyehaug.

Humoristisk og alvorlig om å gi opp eller fortsette, om kontrasten mellom det man kommer fra, det man reiste til og alt man trodde man skulle bli. Alt sammen kommer tydelig fram på julebordet for humanistene ved høgskolen i hovedpersonen Undis Brekke si hjembygd.

Undis Brekke har brukt så lang tid på å ikke fullføre doktorgraden sin, at hun har blitt kasta ut fra universitetet i Bergen, og har flyttet hjem. Nå er hun blitt hun kollega med flere av sine tidligere forelesere på høgskolen, og starter jobben med det årlige julebordet. I tillegg er stillingen hun har takket ja til blitt ledig på grunn av et dødsfall, og personen hun overtar jobben etter, døde i huset hun har flyttet inn i. En gammel flamme fra studietida dukker også opp.

Et noe traumatisk bakteppe for et julebord med smalahove blir med Gunnhild Øyehaugs skarpe penn en meget humoristisk fortelling, med alvor i bunn. Undis Brekke er en akademiker-Bridget Jones med et ironisk blikk på sine omgivelser og en følelse av å ha mislykkes med sine prosjekter. Boka er kort og god. Anbefales spesielt for humanister med sjølironi. For hva skal vi egentlig brukes til, vi som helst vil fordype oss i utsigelsesinstansen i Rimbauds diktning?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s